MANİSA’DA BİSİKLET YOLU

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin alt yapı çalışmalarını sürdürdüğü Bisiklet Yolu Vestel’in katkılarıyla hayata geçiyor.  Manisa’nın doğusundan batısına uzanan bisiklet yolu 41 kilometre uzunluğunda olacak. Bisiklet yolu, 1.34 cm genişliğinde, buna paralel 54 cm genişliğinde “lamba yolu” çalışmaları sürüyor.

MANİSA’NIN”LAMBA YOLU” 

Manisalılar olarak, 1.34 cm genişliğinde bisiklet yolunu anladık. Anlamakta güçlük çektiğimiz 54 cm genişliğindeki “lamba yolu” neden yapılıyor? Manisa’ya 41 km uzunluğunda bisiklet yolu kazandırılacak. Buna sevindik.  54 cm genişliğinde lamba yolu Manisa’nın ne kadarını betonlaştıracak?  Bunun bisiklet yolu ile olan doku uyumu nedir? Diyelim ki gönül lamba istedi, 54 cm genişliğinde mi olması gerekiyordu? Ortalama insan omzunu 70 cm genişliğinde düşünsek bir bisikletin diğerini geçme şansı olur mu? Bisiklet yolu 1.34 cm genişliğinde. “Lamba yolu” yapılmamış olsa 54 cm genişlik bisiklet yoluna katılsa 1.88 cm bisiklet yolu olsa iki bisikletli yan yana gidebilse kime ne zararı olurdu? Amaç Vestel’in lambalarını tanıtmaksa farklı bir yöntemle uygulanamaz mıydı? Bisiklet yolunun yaya kaldırımı ve “lamba yolu” arasına “hapsetme”  niye? Bisiklet yolu projesi temel Mühendislik çalışmasıdır. Bu konuda uzman değilim. Gazeteci olarak İki sualimiz oldu. Yetkililer duyarlılık göstererek meramımızı giderirse köşemden okuyucularım ile paylaşırım.

HADİ SORALIM?

-Bisiklet yoluna yapılan bunca lamba niye?

-Bisiklet yolunu yaya ve “lamba yolu” kaldırımları arasına alma niye?

– Bisikletlileri motorlu araçlardan korumak mı?

 -Amaç buysa, doğru bir yöntem mi?

-Bu ülkede trafik kuralları yok mu?

-Sürücüler bu kurallara uymuyorlar mı?

 -Kurallara uymayan sürücüler denetlemiyorlar mı?

– “Lamba yolu” niye?

-Kaldırım ve lambaların görselliği trafiğe uygun mu?

– Işıklar bisikletli ve diğer araç sürücülerini etkilemez mi?

-İki bisiklet bir birini geçmek isterse ne olacak?

BAŞKAN CENGİZ ERGÜN NE DÜŞÜNÜYOR?

Manisa için yapılan her çalışmayı uzman kadroları ile dikkatle inceleyerek sonuca giden Manisa Büyük Şehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün bu konuda bilgilendirildi mi? Son çalışmayı gördü mü? Disiplin, denetleme çalışmaları ile bilinen Başkan Ergün, “ 54 cm genişliğinde lamba yolu” için ne der?  Genç kızların düğün öncesi çeyiz hazırlığı heyecanı ile; Manisa’nın yol kenarlarını, kavşaklarını, parklarını, sosyal alanlarını… dantel gibi ören Manisa Büyük Şehir Belediyesi bisiklet yolu ve “lamba yolu” projelerinde 1.34 cm ve 54 cm genişlikleri gözden kaçırmış olabilirler mi?  

BİSİKLET DOSTU ŞEHİRLER

1. New York New York, bisikletçiler için oldukça iyi bir şehir haline gelmiş. Yayalar ve motorsuz taşıtlar için kilit öneme sahip bazı noktalar araç trafiğine kapatılmış. New York’da 560 kilometre bisikletlilere ait yol yapılmış. 2. Amsterdam Amsterdam katlanılabilir bisiklet şehri. Trafiği bisikletlilerle tamamen entegre durumda. Yayaların güvenliğini için bisiklet hız sınırı tabelaları ve trafik denetimi var.

3. Sevilla Sevilla modern şehir planlamalarında bisiklet açısından gelişen şehirler kategorisinde. Düzenli olarak artan altyapı hizmetleri, bölünmüş yol çalışmalarında bisiklet yolu çalışmaları ile birlikte yürütülüyor.

4. Chicago Belediye Başkanı Rahm Emanuel ilk etapta 160 kilometrelik bölünmüş bisiklet yolu projesiyle çıkmış yola çıktı. Chicago için belki de en ilginç konu yasal düzenlemeler. Arabadan inmek için biraz dikkatsizce kapınızı açıyorsunuz ve bir bisikletli açtığınız kapıya çarpıp kaza yapıyor. Böyle bir durumda ödeyeceğiniz cezanın tutarı 1000 dolar. Bisikletlilerin pek de dikkate almadığı kuralların çiğnenmesi durumunda ise tanımlanan cezalar tam dört katına çıkartılmış.

5. Bordeaux Bisiklet ağına destek olarak ise Vcub adı verilen bisiklet paylaşım sistemi kurulmuş. Mükemmel şehir bisikletçiliği akışı ve denetimi var.

6. Washington Washington Bölgesi Bisiklet Birliği “Nehrin Doğusu” projesi başlattı. Bu projeyle birlikte insanlara ücretsiz tamir merkezleri ve bisiklete binme kursları sundu. Bu projeye dayalı olarak bisiklet yolları ve bisiklete binme ilgi odağı oldu.

7. Malmö Yenilikçi iletişim anlayışı ve şehir insanlarının kollektif bir şekilde şehirlerini geliştirmek amacıyla 47 milyon euroluk bütçe ayırmış. Malmö’de yapılan en önemli yeniliklerden biri de bisiklet yollarına isim verilmesi. Bu adres tariflerinin yanı sıra gps sistemleri içinde oldukça önemli bir uygulama.

8. Dublin Bisiklet dostu bir şehir, oldukça başarılı bir bisiklet paylaşım ağına sahip.

9. Tokyo Tokyo, hala çok büyük bir bisiklet dostu unvanını sürdürüyor. Bisikletçiler Tokyo’da park sorunu neredeyse hiç yaşamıyorlar.

10. San Francisco Köprüsüyle ünlü bu şehrin planlı yerleşimi bisikletçiler için de büyük bir olanak. Her yıl bisikletle alakalı projelere ciddi fonlar ayrılıyor.

TÜRKİYE DE BİSİKLET YOLLARI

Muğla: Bisiklet yolu: 21 km Konya: Bisiklet yolu: 223 km İzmir: Bisiklet yolu: 15 km Bursa: Bisiklet yolu: 60 km Antalya: Bisiklet yolu: 10 km İstanbul: Bisiklet yolu: 50 km Manisa: Bisiklet yolu: 41 km. Genişliği, 1.34 cm ve 54 cm genişliğinde paralel “lamba yolu.” Bisiklet yolu Manisa için büyük kazanım. “Araçları olmayan yoksullar bisiklet ile ulaşım sağlar”  kör anlayışı dilerim Manisa’da kırılır. Kim bilir; Vali, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Kurum Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları, iş çevrelerini 41 km. uzunluğunda bisiklet yolunda pedal çevirirken görürüz. Bisiklet ulaşım aracı aynı zamanda spordur. Bisiklet çevre duyarlılığıdır.  İsrafa karşı olma, milli sermayeye katkıdır. Trafik dostudur…  Manisa’ya görsel güzellik kazandıran Büyükşehir Belediyesi, Bisiklet yolu ile pareler 54 cm genişliğinde  “lamba yolu” ihtiyacını, görsel uyumunu, kapsadığı alanı, bisiklet sürücüsüne engelini, Manisa’yı betonlaştırma kapsamını bir kez daha gözden geçir mi bilemem! Toplumun tepkilerini Büyükşehir Belediye Başkanımıza iletiyor, duyarlılığına güveniyoruz.

Hadi hayırlısı…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir