ÜRETİCİ FİYATA BAKA BAKA KARARDI
Manisa ovasında üzüm hasadı ne güzel olurdu. Bağ evlerinde pestil, pekmezler yapılır, yemeklik, şaraplık, rakılık üzümler ayrılır satılırdı. Öğrencilerin okul hazırlıkları için çarşı Pazar gezmesine çıkılırdı. Nişanlı gençlerin alışverişleri yapılarak düğün hazırlıkları başlar, sağa, sola, ahbaba, dosta el borçları dağıtılırdı. Üreticin yüzü güler toprağa yalın ayak basarak ellerini gökyüzüne kaldırır bereket için dualar edilirdi.
Nerede o bolluk?
Nerede o günler?
Nerede o bereket? Nerede o bağlar?
Nerede o bağ damları?
Nerede o doğal üzümlerimiz?
Nerede o günkü üzüm fiyatları?
MANİSA’DAN TARIM BAKANI GEÇTİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, protokol salonda, üretici bağda kuru üzüm fiyatını 4 lira olarak açıkladı. Manisa’nın bağlarına “sis çöktü”. Toprak küskün, Gediz durgun, kuşlar gönülsüz kanat çırpıyorlar. Üretici bir tarladaki üzüm sergisine bir elindeki borç defterine göz atarak kara kara düşünmeye başladı.
ÜZÜM MANİSA’DAN ŞANI İZMİR’E
310 bin ton kuru üzüm rekoltesinin olan Manisa üzümü Türkiye ve Dünya’da İzmir üzümü olarak tanınıyor. Manisa üzümünü tanıtamıyor, değerlendiremiyor, tüketim kanallarını açıp, pazarlayamıyor. Neden? Bağ bozum şenliklerine burun kıvırırsan, festivallere sıcak bakmazsan, şarap üretimi ve tadımı şenliklerine “hadi oradan” dersen, bilgisizlik, ilgisizlik, sahipsizlik üzümü markalaştırarak Manisa ile bütünleştirmeden 4 liraya taşır.
ÜZÜM ÜRETİCİSİ SIKINTILI
Manisa protokolü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın 4 liralık kuru üzüm alımlarını içleri sızlayarak alkışladılar. Haber manşetleri üreticiyi görmeden baskıya, yayına girdiler. Üreticiye uzaktan alkış sesleri hoş geliyor mu diye soran da olmadı.
Manisalılar biliyorlar ki; 4 liralık fiyatla üretici masraflarını zor çıkaracak.
Manisalı biliyorlar ki; Üretici borcunu, kredisini ödemek için sıkıntıya düşecek.
Manisalılar biliyorlar ki; Üzüm 4 liraya üreticinin yüzünü güldürmez.
Manisalılar biliyorlar ki, Üzüm tam değerini bulmadı.
Hadi hayırlısı…