HELALLEŞME Mİ?

Helalleşme nedir? İnsanların birbirleri üzerindeki haklarını karşılıklı olarak helâl etmeleri; o hakkı bir diğerine bağışlamaları, haktan vazgeçmiş olduklarını bildirmeleri.
Helalleşmedeki helâl kelimesi, haramın karşıtı olan helâl ile aynıdır. Ancak haramın karşıtı olarak kullanıldığında helâl kesin bir durum belirttiği halde, helalleşme olayında bir izafilik, göreceli bir özellik belirtir. Helalleşmeden sonra kulun hakkı ortadan kalkmakla birlikte, helâllik dilemeğe yol açan fiil helâl hale gelmiş olmaz. Yani ortada bir haramı helâl haline getirme durumu yoktur, yalnızca kişinin yapılan şeyden dolayı kendi hakkından vazgeçmesi hadisesi vardır. “Helalleşme ile zâlim, mazlumdan üzerindeki hakkı bağışlamasını dilemiş olur. Allah’ın haram kıldığı şeyden hasıl olan günahı bir kimsenin helâl kılması mümkün değildir” (Tecrîd-i Sarîh, Tercümesi, VII, 376)

TEK TARAFLI HELALEŞME OLUR MU?

Helalleşme tek taraflı olmaz. İki aşamalıdır.

  1. Karşı tarafın ne tutum alacağını bilmeden tek taraflı helallik isteme.
  2. Helalleşme tarafların karşılıklı rıza göstererek birbirine haklarını helal etmesi.

GEÇMİŞ İLE HELALEŞME

Geçmiş ile helalleşmek için vekâlet olmadan helalleşmeyi taraf olmayan biri yapamaz. Geçmişte yaşanılan olayda taraf olan kişi veya kişiler yaşamıyorlarsa, vekâlet vermediler ise onlar adına helalleşme yapılamaz. Taraflar yaşıyorsa rıza göstermemeleri halinde helalleşme gerçekleştirilemez.

KILIÇDAROĞLU’NU KİM YANILTIYOR

Türkiye’de ekonomik ve siyasi gelişmeler kendiliğinden muhalefeti bir adım öne çıkardı. Tam da bu gelişmelerin şafağında Kılıçdaroğlu’nu toplumun ortak ekonomik, sosyal, siyasal sorunlardan kopararak manşeti din, mezhep söylemi Helalleşme ile belirleyenler kim, kimler?

Helalleşmeyi Kılıçdaroğlu kimler adına yürütüyor? Böylesi bir çalışa için yasal yetkisi var mı? Dini terminoloji veya Zarf-Fiil eklerine göre başkaları adına helalleşme yapılır mı?

HESAPLAŞMAK MI HELALLEŞMEK Mİ?

Türkiye’de 12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat, 6-7 Eylül olayları, Maraş, Sivas…, Roboski, 15 Temmuz… bunlar ile helalleşme olur mu? Bunlar ile helalleşme JİTEM, Kontrgerilla ve diğer insan cellâtları katil örgütlerin üzerini örtmek, onlarla kucaklaşma olmaz mı? Bunlar ile hesaplaşmak gerekmez mi? Helalleşme bunları kucaklama olmaz mı?

HELALLEŞME Mİ? HEZEYAN MI?

Helalleşme söylemi olarak ortaya çıkma, siyasal gelişmelerin ortaya çıkaracağı Laik Demokrat Cumhuriyet ideallerinden vazgeçmedir. Halkların ortak talebi olan ekonomik refah ve özgürlüklerden vazgeçirmedir. Eşit sosyal, siyasal, ekonomik haklardan vazgeçirmedir.

Dini bir kavram olan HELALLEŞME söylemi ile ortaya çıkmak,Muhafazakar-Laik tartışmaların içine çekilerek, gerçek gündemden kopmaktır.

CHP’NİN YOLU NEREYE ÇIKAR?

Helalleşmeyi bu kulvarda kullanmak: Kültürel, tarihsel, siyasal, bilimsel öğeleri göz ardı etmektir. Helalleşmeye hukuku yan yana getirmek CHP’nin hezeyanıdır. Hukukun olduğu yerde bireylerin dışında toplumsal sorunlarda onlar adına helalleşme olmaz.

Helalleşme, ülkede sosyal, siyasal eşit hakları ortaya çıkaracak mı? Helalleşme, her vatandaşın kendini özgürce ifade etmelerini sağlayacak mı? Helalleşme, farklı yaşam şekline hoşgörü göstermeyi mümkün kılacak mı?

Kılıçdaroğlu’nu bir kez daha yürüyen merdivenlere yönlendirilerek ters yönden yol gösteriyorlar.

Hadi hayırlısı…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir